Hands-on en met trainingen over ontwerpend en onderzoekend leren: deze lesmethode maakt wetenschap en technologie leuk voor leerlingen én leerkrachten.
NEMO introduceert de lesmethode Maakkunde: hands-on, gericht op wetenschap en technologie, met training voor schoolteams op het gebied van ontwerpend én onderzoekend leren. En geloof het of niet, maar kinderen kunnen zelf een simpele stofzuiger maken. Zo wordt technologie verrassend leuk.
Op basis van de ontwerpcyclus wordt onderzoek gecombineerd met ontwerpend leren. Je leerlingen doen eerst onderzoek. Met de verworven kennis maken en testen ze hun eigen ontwerp. Dat verbeteren ze totdat het werkt. De open opdracht biedt ruimte voor de oplossingen en ideeën van alle leerlingen. Elke stap van de cyclus zie je als pictogram terug in de handleiding.
Maakkunde is geschikt voor verschillende typen leerlingen en beschikbaar voor groep 1-4 en 5-8. De methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeld samen met het onderwijs en getest in de klas.
Na een basistraining van een dagdeel kun je direct aan de slag. De praktische teamtraining is inclusief 2 modules. Voor de overige 18 modules zijn er 3 vervolgtrainingen: daarin krijg je telkens 6 extra modules aangeboden. Bij elke module krijg je een duidelijke handleiding, werkbladen en presentatiematerialen. En de spullen die je nodigt hebt, zijn verrassend eenvoudig. Bij elke module zit een overzichtelijke boodschappenlijst.
Maakkunde kun je zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. Probeer het uit met een korte activiteit of integreer de hele lesmethode. De modules kunnen goed worden gecombineerd met rekenen en taal in de klas.