Lesmethode

Hands-on en met trainingen over ontwerpend en onderzoekend leren: deze lesmethode maakt wetenschap en technologie leuk voor leerlingen én leerkrachten.

Iedereen is een maker

Van een koelkast tot een kleerhanger en van een brug tot een broodrooster: bijna alles om ons heen wordt bedacht en gemaakt. Dat vraagt om creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerking. Vaardigheden die we bij kinderen van groep 1 tot en met 8 al vroeg kunnen stimuleren. Maar hoe helpen we ze hun talenten en 21e-eeuwse vaardigheden te ontwikkelen?

Nieuwe lesmethode 

NEMO introduceert de lesmethode Maakkunde: hands-on, gericht op wetenschap en technologie, met training voor schoolteams op het gebied van ontwerpend én onderzoekend leren. En geloof het of niet, maar kinderen kunnen zelf een simpele stofzuiger maken. Zo wordt technologie verrassend leuk.

Ontwerpcyclus geeft houvast

Op basis van de ontwerpcyclus wordt onderzoek gecombineerd met ontwerpend leren. Je leerlingen doen eerst onderzoek. Met de verworven kennis maken en testen ze hun eigen ontwerp. Dat verbeteren ze totdat het werkt. De open opdracht biedt ruimte voor de oplossingen en ideeën van alle leerlingen. Elke stap van de cyclus zie je als pictogram terug in de handleiding.

Voor de doeners en de denkers 

Maakkunde is geschikt voor verschillende typen leerlingen en beschikbaar voor groep 1-4 en 5-8. De methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeld samen met het onderwijs en getest in de klas.

Alles wat je nodig hebt

Na een basistraining van een dagdeel kun je direct aan de slag. De praktische teamtraining is inclusief 2 modules. Voor de overige 18 modules zijn er 3 vervolgtrainingen: daarin krijg je telkens 6 extra modules aangeboden. Bij elke module krijg je een duidelijke handleiding, werkbladen en presentatiematerialen. En de spullen die je nodigt hebt, zijn verrassend eenvoudig. Bij elke module zit een overzichtelijke boodschappenlijst.

Net zo groot of klein als je zelf wilt

Maakkunde kun je zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. Probeer het uit met een korte activiteit of integreer de hele lesmethode. De modules kunnen goed worden gecombineerd met rekenen en taal in de klas. 

Gratis workshop voor jouw team

Zelf ervaren hoe leuk Maakkunde is? We komen graag langs om een workshop aan jou en je collega's te geven.

Maak een afspraak