Lesmateriaal

Voor jou als leerkracht is Maakkunde gratis. Gebruik het lesmateriaal op de manier die het beste bij je past. Kies een van de thema's en ga meteen aan de slag.

Alle middelen bij elkaar

Er zijn tien uitnodigende thema's. Elke thema is er in twee modules, een voor groep 1-4 en een voor groep 5-8. Op elke modulepagina vind je:

  • Leerkrachtenhandleiding: stap voor stap door alle lessen van de module. 
  • Digibordlessen: kant-en-klaar, om direct mee aan de slag te gaan. 
  • Uitgelichte elementen: om zelf je les vorm te geven.
  • Downloads: de handleiding, werkbladen en benodigdhedenlijst. 
  • Korte activiteiten: om een W&T-activiteit uit te proberen.

Kies een thema en ga aan de slag

Geluid

Groep 1 - 4

Maak een drumstel

Er is open podium op school! De leerlingen gaan samen optreden als een uniek orkest. Kunnen ze ieder een drumstel met een eigen geluid ontwerpen en maken?

Groep 5 - 8

Maak een snaarinstrument

Er is open podium op school! De leerlingen gaan samen optreden als een uniek orkest. Kunnen ze ieder een snaarinstrument met een eigen geluid ontwerpen en maken?

Elektriciteit

Groep 1 - 4

Maak een menukaart met verlichting

Er is een etentje in de klas. De klas wordt gezellig verlicht, maar het is net te donker om het lekkers op de menukaart te lezen. Kunnen de leerlingen een menukaart met verlichting maken?

Groep 5 - 8

Maak een stofzuiger

Na het eindejaarsfeest is het klaslokaal een bende. Kunnen de leerlingen een stofzuiger maken die alle confetti kan opzuigen?

Evenwicht

Groep 1 - 4

Ontwerp een wip

Hoe kunnen de leerlingen met een grotere buurjongen spelen op de wip? Maak een mini-wip waarop een zwaar poppetje en een licht poppetje samen kunnen wippen.

Groep 5 - 8

Maak een kunstwerk

De ouders komen kijken op school. Het is tijd om de boel te versieren! Maak een beweeglijk kunstwerk dat in evenwicht aan het plafond kan hangen.

Satellieten

Groep 1 - 4

Ontwerp een schoolplein

Op een luchtfoto van een satelliet kunnen de leerlingen de school en het schoolplein maar moeilijk vinden. Kunnen ze een schoolplein ontwerpen dat beter opvalt op een luchtfoto?

Groep 5 - 8

Maak een lanceerinstallatie

Tijdens schoolkamp kunnen leerlingen hun tent niet vinden. Ze willen vanuit de lucht een foto maken om te zien waar ze zijn en waar de tent is. Kunnen ze een lanceerinstallatie maken voor een fotocamera?

Drijven & Zinken

Groep 1 - 4

Maak een onderwaterwereld

De klas wil een onderwaterwereld maken. Kunnen de leerlingen ervoor zorgen dat alle voorwerpen op de bodem van het aquarium blijven staan?

Groep 5 - 8

Maak een vlot

Twee leerlingen zijn op avontuur. Ze willen naar een onbewoond eilandje zwemmen met wat te eten én hun lievelingsboek. Kunnen ze een vlot ontwerpen waarop hun spullen droog blijven?

Irrigatie

Groep 1 - 4

Maak een waterdruppelaar

De leerlingen willen een boontje laten ontkiemen in nat keukenpapier. Kunnen ze een waterdruppelaar maken die precies genoeg water geeft?

Groep 5 - 8

Maak een bewateringssysteem

De leerlingen willen op de vensterbank van de klas tuinkers kweken. Kunnen zij een systeem maken waardoor de tuinkers tijdens de schoolvakantie genoeg water krijgt?

Krachten

Groep 1 - 4

Maak een magneetspel

De leerlingen willen met een spelletje op de vrijmarkt gaan staan. Kunnen zij een spel maken waarbij de spelers iets met een magneet moeten verplaatsen?

Groep 5 - 8

Maak een vliegtuig

Twee leerlingen wonen naast elkaar. Ze willen briefjes naar elkaar versturen – van het ene slaapkamerraam naar het andere. Kunnen ze een zweefvliegtuig maken die dat kan?

Chemie

Groep 1 - 4

Maak stoepkrijt

De leerlingen willen op de stoeptegels tekenen. Kunnen de leerlingen zelf stoepkrijt maken?

Groep 5 - 8

Maak een geurverspreider

Na gym stinkt het gymlokaal. Kunnen de leerlingen een geurverspreider ontwerpen en maken?

Inhoudsmaten

Groep 1 - 4

Maak een zandvorm

Alle zandvormpjes van groep 1 zijn kwijt. Kan elke leerling een zandvorm maken voor de klas?

Groep 5 - 8

Maak een meetinstrument

Een van de leerlingen heeft astma. Het apparaat waarmee ze meet hoeveel lucht ze uitademt is kapot. Kunnen de leerlingen een vervangend meetinstrument maken?

Isolatie

Groep 1 - 4

Maak een ovenwant

Er worden op school koekjes gebakken. Als de koekjes uit de oven komen zijn ze heel heet. Kunnen de leerlingen zelf een ovenwant maken?

Groep 5 - 8

Maak isolerende slippers

De leerlingen gaan op vakantie. Ze willen hun voeten beschermen tegen het hete zand of een koude tegelvloer. Kunnen de leerlingen zelf isolerende slippers maken?