De leerlingen willen op een vrijmarkt geld inzamelen voor een goed doel van school. Ze willen daarvoor een spelletje gebruiken. De leerkracht zegt dat je met een magneet iets, zonder dat je het aanraakt, kunt optillen, in de lucht kunt houden of verplaatsen. Kunnen de leerlingen een spel maken waarbij de opdracht is om met een magneet iets te verplaatsen?
In de lessen onderzoeken de leerlingen welke materialen worden aangetrokken door een magneet en of de kracht van een magneet ook door een materiaal heen werkt. Daarna gaan ze een magneetspel ontwerpen en maken.
Vervolgtraining B - Drijven & Zinken, Isolatie en Krachten
2 uur en 35 minuten (exclusief introductieles en uitbreiding)
1, 2, 3, 8, 12, 42, 44, 45, 54, 55
Leerdoelen op het gebied van vaardigheden, houding en kennis die van toepassing zijn op iedere module van de lesmethode vind je hier. De module Krachten heeft ook nog een aantal specifieke leerdoelen:
Aansluiting bij taal
Twee buurkinderen willen briefjes naar elkaar sturen, ieder vanuit zijn eigen slaapkamer, dus van het ene huis naar het andere. Kunnen de leerlingen een zweefvliegtuig ontwerpen en maken waarmee ze die briefjes kunnen versturen?
In de lessen onderzoeken de leerlingen de krachten die van invloed zijn op een zweefvliegtuig. Daarna gaan ze een zweefvliegtuig ontwerpen en maken.
Vervolgtraining B - Drijven & Zinken, Isolatie en Krachten
3 uur en 45 minuten (exclusief introductieles en uitbreiding)
1, 2, 3, 4, 12, 33, 42, 44, 45, 55
Aansluiting bij taal
Aansluiting bij rekenen
Lesmateriaal, handleiding, werkbladen, boodschappenlijst: hier zie je een aantal voorbeelden. En voor je ’t weet wil je aan de slag.
Ook bij dit thema zijn laagdrempelige activiteiten van een uurtje beschikbaar. Die zijn bedoeld om het thema in de klas uit te proberen. Of als aanvulling op een module die je al behandelt. Je kunt de instructies gratis downloaden van de site.