Thema's

Er zijn 10 thema's waarmee je in de klas aan de slag kunt. Ieder thema heeft een module voor groep 1 tot en met 4 en een voor groep 5 tot en met 8.

20 aansprekende uitdagingen

Per module staat een uitdaging centraal. Je werkt in de klas aan een probleem dat kinderen aanspreekt en waarvoor ze zelf een oplossing moeten verzinnen. Ze maken een ontwerp en voeren dit uit, ze testen en brengen verbeteringen aan totdat het werkt. Gaat het bijvoorbeeld over elektriciteit, dan is het probleem: na een feestje ligt er confetti op het tapijt. En de uitdaging: kunnen we zelf een stofzuiger maken? Ervaren door te doen dus.

Duidelijke opbouw

De Maakkunde modules volgen een heldere structuur:

  • Les 1 introduceert het probleem en legt de basis voor de volgende lessen.
  • Les 2 richt zich op het doen van onderzoek; de opgedane kennis gebruiken de leerlingen in het ontwerp.
  • In les 3 ontwerpen en maken ze hun oplossing.
  • In les 4 evalueren en presenteren ze hun product, en ze discussiëren over wat ze gedaan hebben.

De 4 lessen beslaan gemiddeld 5 uur. Dit is exclusief de optionele introductieles van 45 minuten.

Volop ondersteuning

De leerkrachtenhandleiding legt elke les helder uit. Er zijn mogelijkheden om uit te breiden en differentiëren. Bovendien vind je er extra activiteiten, achtergrondinformatie en ideeën van leerlingen over het thema. Bij elke module krijg je werkbladen en presentatiematerialen. Plus een overzichtelijke boodschappenlijst.

Leerdoelen

Communiceren, creatief denken en handelen, kritisch denken, probleemoplossend denken en handelen, samenwerken, sociale- en culturele vaardigheden en zelfregulering: ze komen allemaal aan bod bij Maakkunde. Lees meer.


Voorbeelden zien?

Lesmateriaal, handleiding, werkbladen, boodschappenlijst: hier zie je een aantal voorbeelden. En voor je ’t weet wil je aan de slag.

Voorbeeld

Alle thema's